Hundens ernæringsbehov

Rasespesifikke hundefor og de tilpasset hunder av ulike størrelser florerer. Trenger virkelig hunden din spesialfôr? Eller er hundens ernæringsbehov grunnleggende likt? Er det sant at en labrador retriever krever annen ernæring enn en engelsk setter med samme livssituasjon?

I slekt med ulven

Hunden er i slekt med ulven, og har således sin opprinnelse blant rovdyrene. Den er kjøtteter, hvilket vi kan se gjennom dens tannsett og korte fordøyelseskanal. Det opprinnelige, naturlige kostholdet baseres på byttedyr, som hovedsaklig består av protein og fett. Derfor er tilførsel av animalske proteiner og fett en viktig del av hundens kosthold.

Næringsstoffene

Hundens ernæring består i hovedsak av tre næringsgrupper; proteiner, fett og karbohydrater. I tillegg er det behov for endel vitaminer og mineraler i mindre mengder. Næringstilførselen har grovt forenklet to hovedfunksjoner; 1) bygge opp og vedlikeholde basisfysikken, samt 2) gi energi som forbrukes ved indre prosesser og muskelanstrengelser.

Proteinenes formål er først og fremt å bygge opp og vedlikeholde kroppen; muskler, kjertler, kroppsvev, hud, etc. Omdannes også til energi, men mindre effektivt enn fett.
Fett har som formål å skaffe energi til kroppens forskjellige prosesser; gi varme, beskytte verdifulle organer og gi blank og god pels. Samtidig skal fettet være hoveddrivstoffet ved fysiske anstrengelser.
Karbohydrater gir energi- og tilfører glukose til hjernen og musklene.
Vitaminer hjelper hunden å vokse og vedlikeholde en god og sunn helsetilstand. Dessuten gjør de hunden motstandsdyktig mot skader og sykdommer.
Mineraler er viktig for beinbygning, tenner med mer. De opprettholder hundens væskebalanse og påvirker kjemiske reaksjoner.

Individuelle ernæringsbehov

Den enkelte hunds ernæringsbehov henger sammen med individuelle faktorer som genetiske anlegg (rase), alder, størrelse/vekt, aktivitetsnivå (intensitet x tid) og midlertidige situasjonsbestemte faktorer som temperatur, stress, etc. Likevel er det grunnleggende fellestrekk ved ernæringsbehovet til de fleste hunderaser. I utgangspunktet vil således ikke fôringen av schæfere være annerledes enn for eksempel Irsk Setter og Siberian Husky.

Fokuser på balansert kost med kvalitetsingredienser

De tidligere nevnte næringsstoffer representerer de naturlige bestanddeler i et hundefor. Men det finnes mange typer proteiner, fett, etc., og det er ikke minst veldig mange forskjellige råvarer/ingredienser – av høyst variabel kvalitet – som kan brukes til å sette sammen et hundefôr. Generelt kan man si at animalske proteiner og fett er overlegne vegetabilske, grunnet høyere næringstetthet, det vil si forekomsten av essensielle næringsstoffer pr. gram fôr.

Det avgjørende for god fôring er best mulig råvarer, satt sammen til et riktig og nøyaktig balansert kosthold. For lite av én faktor gir udekket behov, mens for mye av den samme kan også gi problemer. Samtidig kan én eller flere av fôrets komponenter påvirke utnyttelsen av en annen.

Fokuser således på balansert og godt kosthold fremfor at det står rasenavn på sekken.

Legg igjen en kommentar