Kobuk om hundefor

Vurdering og valg av hundefor

Hva skal du se etter og hvordan velge hundefor?

Hundefor varierer mye i kvalitet og pris. Vurder nøye egenskaper ved fôret og studer resultatene av fôringen. Det er ikke gitt at billig hundefor er lønnsomt.

Studer garanterte analyser

Ved valg av hundefor er det viktig at hundens ernæringsbehov dekkes. En reell vurdering og eventuelt sammenlikning av hundefor bør derfor gjennomføres for å se om egenskapene tilfredstiller din hunds behov.

Studer ingredienser

Forsøk å finne ut hvilke protein- og fettkilder som benyttes i hundeforet, ettersom dette forteller mest om kvaliteten. Bruken av animalske ingredienser i fôr indikerer normalt høyere kvalitet enn for de hundeforene hvor vegetabilske kilder brukes.

En innholdsdeklarasjon forteller forøvrig lite om fôrkvalitet, da kvaliteten på ingrediensene ikke fremkommer. Husk at kyllingmel og andre ingredienser kan variere i kvalitet fra hundefor til hundefor. I tillegg brukes ofte generiske navn på ingredienser, av og til for å skjule hva man egentlig tilsetter.

Produksjonsprosess viktig

Fremstillingsmetodene for tørrfôr er også meget viktige med hensyn på den kvaliteten foret har når du gir det til din hund. Kraftig varmebehandling i produksjonen kan medføre at man taper viktige fettsyrer, vitaminer og mineraler. I tillegg vil foret lettere kunne harskne. For dårlig behandling av karbohydratkilder kan redusere opptaket, og i verste fall medføre at fiber river flerrer i tarmene som gir blod i avføringen.

Studer resultatet av fôringen

For deg som hundefor-kjøper, kan det være svært vanskelig å foreta en grundig forhåndsvurdering av hvilke ingredienser som benyttes i ulike fôr og hvordan de er produsert. Derfor er det viktig å se på konkrete resultater av fôringen.

Pels og hud

Hundens pels og hud er ytre tegn som kan fortelle deg mye om kvaliteten på det fôret du benytter. En fin og blank pels krever riktig kost. Dette henger sammen med næringsstoffenes virkning på pels og hud.

Fordøyelse

Hundeforets fordøyelighet er også gjenstand for vurdering av fôrkvalitet. Fordøyeligheten av et fôr kan du selv til en viss grad observere. Hundens avføring bør være begrenset, fast og tørr i konsistensen. Fargen bør være mørk.

Unngå volumfôring

Hundeforet bør i tillegg ha en høy energitetthet – det vil si høy omsettelig energi, slik at minst mulig fôr må gjennom hunden. Det er imidlertid viktig at hunden oppnår metthetsfølelse, slik at trivselen opprettholdes.

Smakelig fullkost

Smakelighet på fôret er viktig, slik at hunden tar til seg fôret raskt, også under harde anstrengelsesperioder. Men en skal være klar over at ikke alt som smaker bra og ser godt ut nødvendigvis er ernæringsmessig bra for hunden. Her kan en trekke paralleller til søtsaker for mennesker. Hunden fokuserer fôret gjennom nesen. Fôrets utseende har derfor ingen betydning for apetitten.

Pris på hundefor indikerer kvalitet

Normalt koster kvalitetsfôr mer enn dårlige fôr. Det skyldes at de beste og klart dyreste ingredienskvalitetene brukes, fordi man ikke ønsker å gå på akkord med kvalitet.

Kostnaden ved fôring trenger ikke bli høyere ved bruk av dyre kvalitetsfôr fremfor billige og dårlige fôr. Det skyldes at dyre hundefor normalt gir mer næring pr. gram fôr enn billige. Således behøves mindre mengder.

Fôret kun en av flere faktorer

Avslutningsvis skal det sies at hundeforet bare er én – men viktig – del av det som gjør en hund god. Faktorer som trening og genetiske anlegg er også viktige faktorer. Derfor er det viktig å huske at det hjelper lite med optimal fôring hvis man eksempelvis trener hunden feil. Men skal hunden utnytte sitt genetiske potensiale, nyttiggjøre sitt treningsnivå og ha mulighet til å yte sitt beste under konkurranser, må ernæringen være riktig!

Legg igjen en kommentar