Fudge - senior hund

Kvalitetsforing kan forlenge hundens levetid

Fôring av eldre hunder må tas på alvor for å sikre en god og lang pensjonisttilværelse for din firbeinte venn. God fôring vil kunne forlenge din beste venns livskvalitet og levetid.

Endrede kostholdsbehov

Hunden din vil som senior sannsynligvis oppleve endringer i bevegelighet, muskelmasse, syn, kognitive evner, og i mage-tarmfunksjon. I prinsippet har de behov for de samme næringstoffer som yngre hunder, men fordelingen vil være annerledes enn for yngre hunder, avhengig av hundens aldringsprosess. Merk at en hund på 10 år kan være «eldre» i fysisk forstand enn en som er 12 år.

Redusert aktivitet

Når hunder blir eldre reduseres muskelmasse, fettmengden øker og metabolismen nedsettes. Kombinert med redusert aktivitetsnivå reduseres normalt hundens energibehov, gjerne helt opp til 30-40% i forhold til i yngre dager. Påregn at det er store individuelle forskjeller, da noen hunder simpelthen nekter å bli gamle.

Kaloriinntak må følges nøye opp for å unngå overvekt og samtidig sikre tilstrekkelig inntak av essensielle næringsstoffer.

Reduser fettmengden for å unngå skadelig overvekt

Økningen av kroppsfettet hos gamle hunder skyldes redusert evne til å utnytte fett fra fôret. En reduksjon i fettmengden i hundeforet er derfor hensiktsmessig, under den forutsetning at det fettet man tilfører består av en balansert mengde kvalitetsfett rikt på essensielle fettsyrer.

Sunnhet og god helse fordrer kvalitetsproteiner

Reduksjonen i muskelmasse medfører tap av protein reserver som normalt brukes av kroppen til å håndtere stress og sykdom, begge normalt forekommende hos eldre hunder. Derfor er det viktig at eldre hunder fôres med hundefôr som består av proteiner av høyeste kvalitet, som opprettholder muskelmasse og evnen til å mobilisere kroppsproteiner. Riktig balanserte kvalitetsproteiner vil føre til en friskere hund som er mer motstandsdyktig mot stress og sykdom, samtidig som den trolig vil forlenge levetiden.

Fokuser på kvalitetsingredienser

Eldre hunder bør gis hundefôr med lavere mengde proteiner enn hunder i vekst, og høyere enn vedlikeholdsbehovet til voksne hunder. Dette underbygges av at reduserte proteinreserver kan gi behov for å øke mengden kvalitetsproteiner på bekostning av fett og karbohydrater.

Merk at det er ikke noe poeng i å fôre gamle hunder med hundefor bestående av dårlige proteinkilder (glutenmel, animalske kilder mye bein osv). Billig hundemat, herunder de som fås i dagligvarehandelen, preges av lavt utnyttbare proteinkilder. Velg derfor et anerkjent kvalitetsfôr for vanlige brukshunder, da disse normalt tilfredsstiller seniorenes ernæringsbehov og hindrer økt belastning på nyrene.

Mobiliteten forbedres med fiskeolje

På samme måte som mennesker slites hundens ledd med alderen, og dette gjelder spesielt for store raser og overvektige hunder. Siden de fleste eldre hunder ikke erstatter brusk like raskt, kan de ha tynn og nedslitt leddbrusk. Dette kan gi ubehag og smerter. forbundet med leddgikt.

Reseptbelagte antiinflammatoriske midler kan bekjempe smertene, men god forebygging og kosttilskudd kan også fungere. Noen hundefor, som Kobuk, inneholder fiskeolje. Ønsker du å administrere selv, så bruk 1/2 teskje fiskeolje pr 5 kg vekt (for mye kan gi inflammasjoner). Glukosamin og kondroitinsulfat er andre tilskudd som kan hjelpe hunden din med å opprettholde brusk og bremse dens degenerasjon. Glukosamin og kondroitin kan gis alene eller sammen.

Pass på saltmengde

Det foreligger ingen forskning som indikerer at eldre hunder har endrede vitaminbehov. Noen mener dog at behovet for B-vitaminer og fettløselige A og E vitaminer øker moderat grunnet endringer i eldre hunders fordøyelse og metabolisme. B-vitaminbehovet er også foreslått økt for å øke opptakelsen av karbohydrater, da eldre hunder reduserer glukosetoleransen. Uansett, det har ikke vært påvist mangler av disse vitaminene hos gamle hunder.

Fosfor-tilskudd må ikke gis gamle hunder, da det kan skade nyrene og medføre nyresykdommer. Natrium (salt) må heller ikke gis i store mengder, og må under noen omstendighet ikke overstige 2% av hundematen på tørrstoffbasis. Helst skal natrium begrenses til 1% eller lavere.

Velg et godt hundefor

Som du forstår, er det viktig å fôre den aldrende hunden din riktig, og det er viktig å unngå overvekt. Selv om du ikke kan forhindre endringene forårsaket av aldring, kan du hjelpe med å holde din venn glad og sunn i lang tid fremover ved å gi den et godt hundefôr.

Denne historien ble først publisert 17. desember 2005. Den er oppdatert 29 april 2020.

Legg igjen en kommentar