Photo by Razvan Antonescu on Unsplash

Fôring av eldre hunder

Fôring av eldre hunder bør følge faste rutiner, være konsistent, og bestå av høykvalitetsfôr. Del dagsrasjonen gjerne opp i flere måltider per dag.

Faste rutiner

Hovedmålene ved fôring og stell av eldre hunder er å

  • vedlikeholde en god helsetilstand
  • sikre optimal kroppsvekt
  • redusere og forhindre utvikling av kroniske sykdommer
  • minimere og forbedre kliniske signaler på allerede eksisterende sykdommer

Det er viktig at aldre hunder har faste rutiner når det gjelder stell, fôring, og trim. Stress og regelmessige endringer i rutiner bør for all del unngås. Hvis endringer foretas, sørg for at det skjer gradvis over en viss tidsperiode.

Kun høykvalitetsfôr

Fôring bør kun foretas med høykvalitetsfôr. Dette sikrer hundens helse i kombinasjon med regelmessig trim. Dessuten kan kvalitetsfôring forlenge hundens levetid, og sikre deg som hundeeier mange flotte opplevelser sammen med «pensjonisten».

Ikke fôr fettrike fôrtyper, og legg vekt på at det gis tilstrekkelige mengder av proteiner av høy kvalitet. Merk at proteinmengden er et diskutert tema, og det kan derfor være nyttig å lese vår artikkel om «Kontrovers om eldre hunders nyrefunksjon og proteintilførsel».

Del dagsrasjonen i flere måltider

Eldre hunder bør fôres flere ganger om dagen, da dette sikrer bedre fôropptak og kan unngå at hunden føler sult i løpet av dagen. Men vi anbefaler som for aktive hunder at hovedmåltidet gis på kvelden. Merk at fôringstidspunktene må være faste og følges nøye.

Hold vekten

Optimal kroppsvekt vedlikeholdes gjennom nøye kontroll over kaloriinntak og regelmessig trim. Vi foreslår minimum 2 turer per dag, hver på minimum 20-30 minutter.

Hvis fôringen ikke er konsistent eller ei basert på hundens reelle behov, kan overvekt lett forekomme. Tabu er sjokolade, snacks, middagsrester, brød med pålegg, dårlige fôrtyper, og hyppig skifte av fôrtyper.

Matlysten kan avta

Noen hunder kan bli vanskelige i matveien på sine eldre dager. Matlysten og viljen til å spise kan sterkt reduseres. I slike tilfeller bør man søke frem et fôr som hunden aksepterer. Pass på at fôrtypen tilfredsstiller hundens ernæringsbehov.

Til slutt vil vi nevne at friskt vann må alltid være tilgjengelig for hunden, samt at et godt tannstell sikrer matlysten og holder sykdommer borte.

Denne historien ble først publisert 23. september 2006. Den er oppdatert 29 april 2021.

Photo by Razvan Antonescu on Unsplash

Legg igjen en kommentar