Hundevask

Hjelp hunden lukter vondt

Syntes du hunden din lukter vondt? Og når hundeshampoo og andre naturmidler mot dårlig lukt ikke virker, hva er da galt? La oss se litt på årsakene.

Rullet seg i møkk

Hvis hunden har rullet seg i kumøkk eller hatt et «deilig» gjørmebad i skogen, så er det helt klart at en runde med vann og shampoo vil gjøre nytten for å fjerne lukten. Vasker du hunden ofte vil du fjerne hudens naturlige oljelag, og du har lagt grunnlaget for hud- og pelsproblemer. Husk også at, som for mennesker, så har også hunder ulike skinntyper. Hvis du har en hund med tørr hud, så skal du være veldig forsiktig med regelmessig bading.

Dårlig ånde

Hvis du er konfrontert med dårlig ånde hos hunden, så hjelper ofte en tannpuss. Plakk og tannsten er fremste årsaker til dårlig ånde hos hunder. Noen små hunderaser er spesielt utsatt for tannproblemer som tannkjøttsykdom, mens andre har overvekst av tannkjøtt som kan bære små matbiter og gi en råtten lukt. Å holde hundens tenner rene er det første trinnet i å løse problemet, men til syvende og sist kan kjæledyret ditt trenge tannrens av en veterinær.

Ørebetennelse

Bakterier og sopp kan forårsake ørebetennelse. Et sunt og rent øre har vanligvis et godt forsvar for å bekjempe bakteriene, men hvis hunden lider av allergi eller hormonell ubalanse, kan soppen og bakteriene øke dramatisk og forårsake en illeluktende lukt. Pass derfor godt på hundens ører ved regelmessig sjekk. Hold hundens ører rene og tørre, og pass på å tørke de etter svømmeturer og vask.

Analkjertlene

Alle våre hunder har to små duftsekker – analkjertlene. Det er lukten fra disse som gjør det så interessant for hunder å lukte hverandre i bakenden når de møtes. Hvis kjertlene ikke tømmes normalt kan bakterier få grobunn, og det kan oppstå en plagsom betennelse. Resultatet er stinkende væske som kan bli sittende på pelsen. Når hunden din drar seg fremover med rumpa på bakken, da vet du at hunden din har problemer med analkjertlene. Ta en avtale med veterinær for å få hjelp med dette problemet.

Atopi – miljøbetinget allergi

Sesong- og fôrallergi kan forårsake betennelse i huden, noe som fører til overdreven utskillelse av olje fra visse kjertler i huden. Dette kan gi en muggen lukt. Dårlig kosthold kan bidra til denne tilstanden og kan også være årsaken til andre problemer, inkludert soppinfeksjoner, som kan forsterke luktproblemet.

God og sunn ernæring fjerner lukt

Hundens hud produserer en stor mengde olje som gir en flott pels og sørge for at huden ikke blir tørr. Denne oljen kan i blanding med «andre ting» som bakterier, midd og flått forårsake fra lett lukt til «stinky Pete». Desto eldre hunden er desto mer markert blir lukten. De samme oljene som medfører en luktene hund er også viktige for dens helse. Uten disse oljene vil huden bli ubeskyttet og tørr, således medføre kløe som kan i verste fall lede til alvorlige skinnirritasjoner. Med alder forsterkes dette. En illeluktende hund kan skyldes at den har en allergi som fører til hudproblemer, eller feilernæring som medfører mangel på viktige enzymer og næringsstoffer.

Et godt og velbalansert hundefôr, rikt på antioksydanter og omega fettsyrer, vil tilføre de nødvendige næringsstoffer for å sikre hudens naturlige oljeproduksjon og motstandskraft mot fremmedlegemer som forårsaker dårlig lukt. En sunn og frisk hund vil normalt sett være motstandsdyktig mot bakterier og midd som medfører dårlig lukt. Dessuten vil et godt hundefor motvirke flatulens. Så dersom hunden din lukter, og den verken er skitten, allergisk, ei har tannhelse- eller øreproblemer, prøv med et super premium tørrfôr som Kobuk.

Legg igjen en kommentar